четвртак, 7. март 2013.

Najavljen Sony PlayStation 4

GAMEZONE

Tvorci nove gejming igračke na premijeri su u spekakularno dizajniranom prostoru najavili da je to konzola koja “prevazilazi i najsmjelije gejmerske snove”!
Cio svijet već nedjeljama priča o novoj Sony konzoli, a ona je 20. februara i zvanično najavljena u Njujorku, uz pompeznu prezentaciju, puno oduševljenja i sa dosta noviteta.

Rad na konzoli traje već pet godina i ideja vodilja bila je da developeri nemaju pred sobom nijednu tehnološku prepreku za stvaranje novih, moćnih igara. PS4 konzola koristi X86 osmojezgarni procesor sa 8 GB RAM memorije, lokalnim hard diskom i APU tehnologijom, zajedno sa najsavremenijom GDDR5 memorijom, koja je rezervisana samo za najvišu klasu grafičkih kartica! PlayStation 4 dolazi i sa unaprijeđenom PC grafikom, odnosno najsavremenijim grafičkim čipom.

Sony PlayStation 4 konzola napravljena je tako da bude jednostavna (za korišćenje), u trenutku spremna za akciju, društveno “osviješćena”, integrisana i personalna, odnosno prilagodljiva korisniku. Konzola posjeduje sekundarni čip, čije je zaduženje da u pozadini, bez uticaja na igranje preuzima podatke i vrši prebacivanje podataka na Internet. Potvrđene su i glasine o igrama koje će se moći preuzimati sa interneta i igrati kao što je do sada bio slučaj sa igrama sa diskova.

Sony je u sistem nove konzole integrisao vezu sa Facebook mrežom, omogućio četovanje više korisnika istovremeno tokom igranja, unaprijedio profile igrača i olakšao njihovo povezivanje. PlayStation konzola vremenom upoznaje svog vlasnika i otkrivajući njegove navike nastoji da ga u svakom trenutku “usluži” onako kako bi on to želio.

Do sada neviđena opcija na konzolama jeste i strimovanje igranja sa konzole na neki od video servisa na internetu, tako da drugi korisnici i igrači mogu da vide kako se vi igrate na PS4. Striming se odvija u pozadini, ne utiče na kvalitet igranja i upravo za takve stvari je zadužen spomenuti sekundarni čip.

Loša vijest za pirate jeste to što više neće biti moguće kopirati igre, jer će se one simultano preuzimati sa servera kompanija-izdavača, Sonyja i drugih u trenucima dok ih budete igrali. Takođe, igre sa prethodnih konzola neće biti kompatibilne sa “četvorkom”.

Najavljene su igre Killzone: Shadow Fall, Deep Down, Watch Dogs, Destiny, The Witness, Knack, Infamous: Second Son i još nekoliko drugih. Izgled konzole nije prikazan, a nema detalja ni o cijeni i tačnom datumu dolaska na tržište. Ipak, internet portali širom Britanije navode da će Sony novu konzolu prodavati po cijeni od 300 funti, odnosno 349 evra i 400 dolara.

Sony je na svom događaju predstavio i novi kontroler, sličnog, ali unaprijeđenog dizajna i karakteristika. Dodati su Share taster, touchpad i 3D kamera koja bilježi pokret i druge promjene u okruženju igrača. Kontroler je bežični, može se upariti sa slušalicama bežičnim putem ili preko klasičnog audio ulaza, a tu je i mogućnost interakcije sa stereo kamerom, koja je u PS4 ponudi dodatne opreme. 
Ako vam negdje u kući PS Vita sakuplja prašinu, vrijeme je da je pronađete, jer ćete sa njom tj. na njoj moći da igrate najpopularnije igre sa PS4 konzole. Sony želi da izgradi kompletno zaokružen ekosistem za igranje, koji će igraćima omogućiti nesmetano igranje ma gdje se nalazili i ma koji uređaj iz portfolia tog proizvođača koristili. Uz PS Vitu igrač će moći da ponese igre sa PlayStation 4 konzole sa sobom i igra ih onlajn, kilometrima udaljen od konzole. Neće sve igre biti kompatibilne sa ovim načinom igranja, ali će svi najveći hitovi u budućnosti imati i tu opciju.

Da li je i vas Sony razočarao ovom najavom, koja je prilično nekompletna, kao što se to može čuti u komentarima mnogih igrača širom svijeta?

Ipak, treba da znate da je ovo samo taktički potez Sonyja, koji ne želi svom rivalu Microsoftu da otkrije previše. Vjerujemo da je prezentacija Microsofta bila u pitanju - ni ona ne bi bila "široka" što se informacija i specifikacija tiče.

Нема коментара:

Постави коментар