петак, 8. март 2013.

Dječaku šest sati vadili tumor iz glave.Sutradan otišao na fudbal.

REGIon

Nikoli Čokanjelović (13) iz Kladova ostvario se dječački san da igra fudbal u Barseloni. I taman kada je potpisao ugovor na dvije godine ustanovljena mu je dijagnoza - tumor u centru mozga. 
Nakon šest sati dramatične operacije u KCS, hirurzi su ga spasli. Samo dan nakon intervencije, Nikola je već stao na noge i obukao Mesijev dres.
Ovako složena intervencija, u kojoj je učestvovao čitav tim ljekara iz tri klinike KCS, prvi put je izvedena u Srbiji. Dječaku nije otvarana lobanje, već je tumor izvađen kroz nos.
I pored ovakvog pristupa, tokom operacije dijete je izgubilo sedam i po litara krvi, objašnjava za “Blic” prof. dr Miodrag Rakić, direktor Klinike za neurohirurgiju.
Nikola je dugi niz godina imao problema sa nosem. Stalno mu je bio zapušen. Ljekari su mislili da se radi o polipu. Igrom slučaja došao je do neurohiruga dr Dragana Savića, koji je ustanovio da se radi o velikom tumoru.
Nikola iz bolnice izlazi već u petak. Nakon toga očekuje ga dvonedeljni oporavak pa pravac na fudbalski teren u klubu Las Palmas, ekspozituri fudbalskog kluba Barselona.
- Jedva čekam da ponovo zaigram fudbal. Sada vanredno idem u sedmi razred jer još nisam naučio španski jezik. Ali od sljedeće godine krenuću tamo u školu - kaže Nikola.
Dva mjeseca su trajale priprema kako bi se ova intervencija obavila na najbezbjedniji način za dječaka. Zahvaljujući prof. dr Lazaru Davidoviću obezbijeđen je aparat “self sejver”, pomoću kojeg se krv koju pacijent tokom operacije gubi prečišćava i ponovo vraća. Zbog toga je bila angažovana ekipa transfuziologa sa druge hirurške klinike.
- Tumor je bio nezgodan zato što je bio tvrd i krvav. Nije mogao da se usisa ili čupa, jer bi se onda povukle sve strukture koje su bitne za život pacijent. Moglo je doći do oduzimanja ruke, noge, a mogao je i da oslijepi ili ogluvi. Velika šansa je bila da se dijete izgubi na operacionom stolu jer krvarenja koja nastaju pri operacije oavkvih tumora ne mogu da se kontrolišu - priča za “Blic” vođa cijele ekipe dr Dragan Savić.
Operacija je počela u pola devet ujutru, a zvaršila se u pola tri po podne.
- Da nismo njegovu krv koju je gubio automatski vraćali, pitanje je da li bi preživio i da li bi tuđu krv mogao da obnovi kako treba. Pritisak mu je padao. U tim momentima panika je u čitavoj sali. Bilo je pitanje da li da se zaustavi intervencija ili ne - priča dr Savić.
Ipak, zahvaljujući hrabrosti i umijeću dr Savića, tumor je uspješno izvađen, što je i kontrolni snimak narednog dana pokazao.

Нема коментара:

Постави коментар